haifa logo 

 humanities-logo

החוג למורשת התרבות החומרית I ביה"ס לארכיאולוגיה ותרבויות ימיות 

הפקולטה למדעי הרוח
אוניברסיטת חיפה

פרטי מרצה

ד"ר שירלי בן-דור אבין
דואל:
This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

תחומי מחקר

תחומי מחקר:

ד״ר שירלי בן-דור אבין סיימה את לימודיה לתואר דוקטור בארכיאולוגיה ואגיפטולוגיה באוניברסיטת תל אביב והמשיכה ללימודי בתר-דוקטורט באוניברסיטת לוזאן. היא מונתה לאוצרת לארכיאולוגיה מצרית במוזיאון ישראל ולאחר מכן הצטרפה לסגל הבכיר בחוג למורשת התרבות החומרית שבאוניברסיטת חיפה. תחומי העניין העיקריים שלה הם הקשרים בין מצרים והלבנט בתקופות הברונזה והברזל, תרבות חומרית מצרית, מורשת התרבות הימית והחופית.

בין הפרויקטים הנוכחיים בהם היא עוסקת ניתן למנות את שימור וחקר ארונות הקבורה המצריים במוזיאון ישראל, ניהול חפירות במערת הקבורה בפלמחים וביישוב העתיק בחוף עתלית, הובלת התוכנית לחינוך תיכוני ״ארכיאולוגיה של הים והכרמל״, והקמת המוזיאון הווירטואלי לתרבות נוודית.

מחקרים:

אמנות ואמנים בחברה המצרית (האלף הראשון לפסה״נ): העדות מארונות הקבורה המעוטרים במוזיאון ישראל

פרויקט מחקר במימון הקרן הלאומית למדע (2469/19)

שני ארונות קבורה מצריים במוזיאון ישראל מייצגים את אמנות הגילוף בעץ והעיטור הרב-גוני של האלף הראשון לפני הספירה במצרים העתיקה. מטרת המחקר לזהות את סדנאות הייצור של תעשייה זו באמצעות אפיון מדויק של חומרי הגלם וטכניקת הבנייה. לשם כך נלקחו מהארונות דגימות לזיהוי מדעי של סוג העץ, הפיגמנטים ושכבות ההכנה, ונערכה הדמייה של הארונות באמצעות טומוגרפיה ממוחשבת (CT) שחשפה את החלקים הרבים מהם הורכבו. התוצאות הסופיות יושוו למדידות מארונות קבורה דומים לצורך יצירת ״פרופיל אמנותי״ של החפצים והסקת מסקנות אודות מעמד האמנים בתקופה הנדונה.

 

פרויקטים אחרים:

 

תכנית לחינוך תיכוני ״ארכיאולוגיה של הים והכרמל״ (יחד עם פרופ׳ אסף יסעור לנדאו מהחוג לציוויליזציות ימיות)

פרויקט משותף עם אוניברסיטת חיפה לנוער שוחר סביבה, תרבות ומדע והמועצה האזורית חוף הכרמל

תכנית הלימודים נוסדה בשנת תשפ״ג על מנת להנגיש את המורשת הארכיאולוגית של חוף הכרמל לתלמידי בית הספר המשותף במעגן מיכאל. התוכנית זכתה להצלחה רבה ותמשיך במתכונת מורחבת בשנת הלימודים תשפ״ד במסגרתה ייחשפו התלמידים להיסטוריה, לנוף ולסביבה הייחודיים של חוף הכרמל תוך התנסות בחפירה בים וביבשה, סיורים באתרים ארכיאולוגיים ובמעבדות של בית הספר לארכיאולוגיה ולתרבויות ימיות. 

נוודים ללא גבולות: מוזיאון וירטואלי (יחד עם פרופ׳ תום לוי, אוניברסיטת סן דייגו)

המורשת הנוודית נתונה בסכנת היעלמות מתמדת עקב צמצום אזורי הנדידה ואופייה הארעי והבלתי-מוחשי של התרבות הנוודית. הצגת המורשת הנוודית באמצעים וירטואליים מהווה חלופה יעילה ומשמעותית לשימור התרבות הנוודית. באתר המוזיאון הווירטואלי Nomads without Borders יוצגו מגוון תכנים הנוגעים לתרבות החומרית, לשפה, ולמסורת שבעל פה של החברה הנוודית בארץ. המוזיאון מקווה לשמש תשתית בלתי מוגבלת להעלאת תכנים מגוונים הנוגעים למורשת הנוודית בארץ ובעולם.

חפירה לימודית:

 

עתלית, המפרץ הצפוני (יחד עם ד״ר שלומית בכר, החוג לארכיאולוגיה, אוניברסיטת חיפה)

במהלך שנת הלימודים תשפ"ג השתתפו תלמידי החוג בחפירה מדעית בחוף עתלית במהלכה התנסו בשיטות חפירה ותיעוד ארכיאולוגיות, תוך התמקדות בתכנים שימוריים ובשאלות של פיתוח אתרי מורשת והקשר לקהילה.

המעגן הטבעי במפרץ עתלית שימש כנמל ימי בתקופת הברזל כפי שידוע כבר מממצאים תת-ימיים שנחשפו בשנים עברו. החפירה בחוף עתלית נועדה לשמר ולזהות את שרידי היישוב העתיק הקיימים במפרץ הצפוני וחשופים לנזקי האדם והטבע. במהלך עונת החפירה הראשונה במאי 2022 נחשפו שרידי מבנים, כלי חרס וחפצים הקשורים בסחר הימי כגון עוגן ואבני בלסט. בסיום החפירה כוסו הממצאים באמצעים שימוריים על מנת להגן עליהם מנזקים עתידיים ולאפשר את המשך החפירות בעונות הבאות.

קורסים:

מצרים והים התיכון

קשריה של מצרים עם התרבויות לחופי הים התיכון החלו כבר עם הקמת הממלכה הפרעונית באלף השלישי לפסה״נ. קשרי גומלין אלו נמשכו לאורך תקופות הברונזה והברזל והובילו לדפוסים שונים של השפעות בין-תרבויות. מטרת הקורס להכיר את מגוון המופעים הארכיאולוגיים של קשרים אלו ולעמוד על מעמדה התרבותי של מצרים במרחב הים התיכוני הקדום.

היבטים עיוניים ומעשיים של מורשת התרבות (מורשת התרבות א׳, יחד עם ניל סלברמן)

מטרת הקורס לדון בתשתית התיאורטית של תחום מורשת התרבות בעבר, בהווה ובעתיד. הקורס יסקור את ההתפתחות ההיסטורית של מושג מורשת התרבות וההגנה על נכסי מורשת התרבות החל מהמהפכה הצרפתית ועד לימינו. בנוסף, יעסוק הקורס בהיבטים השונים של הגדרת המורשת, סוגי המורשת, ניהול מורשת התרבות החל בארגונים ומוסדות להגנת המורשת (עולמיים, בין-לאומיים, אזוריים ולאומיים) וכלה באדם הפרטי, עקרונות וערכים בשימור ובשחזור, היבטים אתיים במורשת התרבות, הצגה ופרשנות. 

הקורס יינתן בשפה האנגלית באורח מקוון, בשילוב של הרצאות סינכרוניות וא-סינכרוניות.

הצגה ופרשנות במורשת התרבות של המזרח הקדום (מורשת התרבות ב׳, יחד עם ניל סילברמן)

מטרת הקורס להבין כיצד נבנה נרטיב תרבותי באמצעות הממצא הארכיאולוגי. יידונו ההיבטים השונים של בניית הנרטיב וייסקרו הגישות העיקריות בתחום ההצגה והפרשנות. במהלך הקורס יוצגו מקרי מבחן מרחבי המזרח הקדום במובנו הגיאוגרפי הרחב ביותר, וכמו כן ייבחנו סוגי הנרטיבים שהתפתחו בקשר למזרח הקדום מעבר לגבולותיו. 

הקורס יינתן בשפה האנגלית באורח מקוון, בשילוב של הרצאות סינכרוניות וא-סינכרוניות.